Lespraktijk

 

Ik geef al 25 jaar met liefde zangles. De leerling die zijn eigen klank heeft of vindt is een wonder; het gezamelijk onderzoek is boeiend en dankbaar.

 

De laatste 14 jaar waren mijn werkzaamheden als eerste sopraan bij het Groot Omroepkoor  en freelancewerk nauwelijks te combineren met een lespraktijk; daar tegenover stond een schat aan nieuwe ervaring op het gebied van stembeheersing, repertoire-uitbreiding in alle stijlen en ensemblezang in grote en zeer kleine bezetting.

 

Er rust in deze tijd een grote verantwoording op ons zangers om de traditie van het vak zang en het repertoire, tot aan de hedendaagse muziek, door te geven. Gelukkig blijkt de jeugd weer opener te zijn voor zingen in het algemeen maar ook voor het  klassieke en eigentijds klassieke repertoire.

 

Je eigen instrument te zijn is een geestelijk en lichamelijk genoegen als de stem werkt.  Voor de ontwikkeling daarvan  zijn er vele manieren, die per leerling individueel verschillen.  Ik werk aan een natuurlijke manier van zingen, en aan ieders unieke klank.

 

Het is de muzikale context waarin het instrument gaat leven.

 

 

WERKVORMEN

 

◆ Zangles individueel

 

◆ Zangles met zijn tweeën, als vaste duo’s

 

◆ Groepen  (gemiddeld 5-8 leden)

     Stemvorming en improvisatie

     Zingen voor ‘wie niet kan zingen’

 

 Stemvorming voor koren

Terug naar boven